Olej kokosowy, znany również jako tłuszcz kokosowy, jest olejem roślinnym otrzymywanym przez wyciskanie i podgrzewanie twardego miąższu suszonych orzechów kokosowych lub owoców palmy kokosowej. Pod względem składu i właściwości najzdrowszy i najcenniejszy olej kokosowy to zdecydowanie tłoczony na zimno olej kokosowy (nierafinowany), ponieważ zawiera najwięcej składników odżywczych.

Zalety aromatyczne oleju kokosowego

Niewątpliwą zaletą olejku kokosowego jest z pewnością jego piękny, egzotyczny, relaksujący i odprężający aromat (stąd często jest on stosowany w salonach kosmetycznych i uzdrowiskach do zabiegów kosmetycznych, np. masaży ciała). Tłoczony na zimno olej kokosowy powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej, a jego data ważności wynosi około 12 miesięcy od daty otwarcia opakowania.

Jaki jest skład i właściwości oleju kokosowego?

Olej kokosowy ma bardzo złożony skład, który zawiera:

  • witaminy B2, B6, C i E,
  • kwas foliowy,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • sód,
  • cynk.

Jest również bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, a mianowicie kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, kaprynowy, kaprynowy, stearynowy i kaproinowy. Zawiera również grupę koniecznych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwas oleinowy i kwas linolowy. Zdecydowanie najlepszą rzeczą w oleju kokosowym jest to, że jest to jedyny jadalny tłuszcz, który nie zwiększa tkanki tłuszczowej. Co ważniejsze, przyczynia się do rozszerzenia energii wytwarzanej przez spalanie kalorii.

Jakie jest zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce?

Wśród kosmetyków olej kokosowy jest ceniony za wiele właściwości odżywczych. Wnika głęboko w skórę, pozostawiając ją odżywioną, jędrną, nawilżoną i gładką. Ponadto, zawarte w kompozycji właściwości lecznicze kwasu laurynowego mają korzystny wpływ na zmiany skórne. Właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym sprawiają, że może on łagodzić wszystkie wysypki i zmiany skórne oraz przyspieszać gojenie się ran. Olej kokosowy – BEE jest również naturalnym filtrem ochronnym, który równomiernie chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych.

Jak olej kokosowy może pielęgnować twarz i włosy?

Olej kokosowy spowalnia proces starzenia się skóry i jest bogaty w antyoksydanty. Sprawia, że skóra jest gładka, sprężysta i promienna. Jest on jednym z najlepszych naturalnych składników odżywczych dla włosów. W rezultacie wspomaga zdrowy wzrost włosów i nadaje im lśniący wygląd.

Zdjęcie utworzone przez pvproductions - pl.freepik.com